Ammunition: Stor köpguide! Allt du behöver veta om jaktammunition och övningsammunition

Om ni väljer att köpa produkter från ,,PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Vad ska man tänka på när man köper ammunition?

Det är riktigt oklart i början när man precis börjat med jägarexamen eller man kanske precis tagit den, även fast man läst i boken så är det snabbt bortglömt när man står där i jaktbutiken och funderar över vad man ska införskaffa. Det som ofta strular till det är att man blandar ihop kalibrar då de har olika benämning och så finns det 100-tals olika tillverkare att välja mellan och olika egenskaper för varje sorts ammunition.

Hur vet jag vilken ammunition jag ska ha?

Det här är inte så lurigt som det först kan verka, problematiken kommer ofta ifrån att det finns olika sätt att benämna kalibrar på. 30-06 som är en vanlig kaliber, är egentligen det amerikanska namnet och beskriver kulans diameter i inches och året kulan började tillverkas. Kikar man däremot på kaliber 6.5 mm som också är väldigt vanlig här i Sverige så är 6.5 mm diametern i det metriska systemet. Det här gör det lite förvirrande men kika gärna på tabellen här så får du lite större föreståelse för de olika begreppen. Sen har det också blivit modernt på senare år att köra ammunition som är blyfri och således mer miljövänlig än traditionell ammunition.

Annars är givetvis ett helt säkert sätt att fråga i butiken eller slänga iväg ett mail om du ska köpa ammunitionen online. Jag skulle köpa min första ammunition i butik om jag var osäker och sedan köpa den online för det är bra mycket billigare och smidigare.

Skillnaden mellan övningsammunition och jaktammunition

Priset

Om vi kikar på den mest klassiska övningsammunitionen som nog finns i de flesta svenska vapenskåpen så är det Norma Jaktmatch. Där kan vi se att priset ligger i runda slängar mellan 600kr – 800kr för 50st. Det innebär att den kostar ungefär ca 14kr/st beroende på vilken kaliber du behöver.

Vi jämför det lite snabbt med en vanlig jaktammunition som får bli Norma Oryx vilket är en av de mest använda. Den kostar ca 600-1000kr beroende på kaliber. Här får du 20st per ask.

Det innebär en kostnad per styck på ca 40kr/st. Då bör vi också beakta att Norma Oryx inte på något sätt är att betrakta som en av de dyrare sorternas jaktammunition utan är relativt prisvärd. Det finns absolut billigare men samtidigt väldigt mycket dyrare ammunition.

Så vi kan snabbt konstatera att man mycket hellre skjuter övningsammunition än jaktammunition när man övningsskjuter eller ska skjuta in sin bössa inför jaktsäsongen. Du kan skjuta 3-4 skott med övningsammunition istället för ett med jaktammunitionen rent ekonomiskt sett.

Expansion

När det kommer till övningsammunition så brukar man ofta prata om helmantlade kulor som inte expanderar vid träff. Det innebär alltså att kulan är helt ”täckt” i fronten av ett hölje för att skydda den invändiga blykulan. Det innebär att den är i princip obrukbar vid jakt (förutom vid toppfågeljakt) eftersom den bara går rakt igenom viltet och lämnar ett litet hål efter sig. Däremot så är det en alldeles utmärkt kula för övning.

Kan vara intressant att känna till att endast helmantlad kula används av militären världen över och är godkänd enligt Haagkonventionen.

När vi pratar om jaktammunition så vill vi ju ha en expansion av kulan när den träffar viltet för att få maximal sårkanal för att döda viltet så fort det bara går, därför finns det så otroligt många olika kulor för olika tillämpning på marknaden. Ofta så brukar jägare kalla en kula för ”blöt” om den har hög expansion direkt vid träff. Sen finns det kulor som är avsedda för större vilt som man gärna vill tränger in lite längre i viltet innan expansionen för att säkerställa sårkanalen.

Kan jag köpa ammunition online?

Det går alldeles utmärkt att göra det och fungerar faktiskt väldigt smidigt mot vad jag trodde innan jag provade. Allt du gör är följande:

  1. Gå in på PNjakt.se
  2. Välj vilket märke på ammunition du ska ha.
  3. Tryck in på produkten och glöm inte välja kaliber till höger.
  4. Tryck på köp.
  5. Direkt efter köp så mailar du in en kopia på din licens samt ID-handling till pnjakt@pnjakt.se

Ofta så sparar du 10-20% mot vad priset är i butik om inte mer i vissa fall. Så är du på jakt efter billig ammunition är det här helt klart bästa sättet, och du får den levererad hem efter bara ett par dagar.

Glöm inte att om du handlar i butik så måste du ha original licensen med dig för ditt vapen, och du får inte köpa ammunition för en kaliber som du inte har licens för!

Vilken ammunition för vilket vilt?

Nu bör vi alla ta det här med en nya salt och förstå att det är högst individuellt och beror helt på vem man frågar! Jag har här listat mina egna favoriter, men frågar ni någon annan så får ni definitivt ett annat svar. Det här är ammunition som jag har prövat och fungerar bra för mig men andra kan ha haft en annan upplevelse. En kort och riktigt bra guide är skriven här av jägarförbundet.

Bästa ammunitionen för Rådjursjakt

Här vill jag helst använda mig av en ammunition som genererar så lite köttförstöring som möjligt men ändå fäller rådjuret omgående. Oftast jagar jag rådjur med kulvapen i slutet av augusti så då handlar det oftast om smygjakt/pyrschjakt.

Jag brukar använda mig av min 6.5mm eller .222 för rådjursjakt och då är min favorit Norma Oryx som vi pratat om tidigare.

Den finns att köpa hos PNjakt.se för ca 600-1000kr för 20st. Den är precis lagom för att garantera ett dödande skott och samtidigt inte förstöra för mycket kött. Jag har aldrig varit med om att ett rådjur tagit många steg efter en bra träff med en Norma Oryx. Så starkt rekommenderad!

Ett budgetalternativ som inte alls är tokigt är Sako Gamehead som är speciellt framtagen för jakt av småvilt med snabb expansion, så räkna med lite större köttförstöring här men absolut en riktigt bra kula!

När jag är på drevjakt och jagar rådjur så använder jag mig till 99% av hagelgevär så då brukar valet falla på Norma Special 36g 12/70 US3

Bästa ammunitionen för Vildsvinsjakt

Här använder jag mig av två olika typer av ammunition beroende på om jag jagar vid en åtel eller om det är drevjakt. Jag använder antingen 30-06 eller .308 win.

Tidigare använde jag alltid Norma Alaska för all typ av vildsvinsjakt men har numera gått över till att köra Norma Tipstrike på drevjakt för den är verkligen blöt, med det menar jag att till och med vildsvin som är som små stridsvagnar faller ofta direkt efter första skottet. Tipstrike har sån enorm expansion direkt vid träff att viltet blir ofta så chockat att det blir ”knall och fall”-effekt.

Norma Alaska är lite billigare och fungerar alldeles utmärkt. Den kostar ca 500kr för 20st och ingick i en den prissänkningarna som Norma gjorde för några år sedan så Alaskan har nästan blivit ett budgetalternativ. Trots att den ruskigt bra!

Tipstrike kostar cirka 42kr styck och Alaska cirka 25kr styck.

Bästa ammunitionen för Älgjakt

Jag ser ammunition för älgjakt på samma sätt som ammunition för vildsvin. Men här blir det nästan enbart Norma Alaska som används och det är väl av gammal tradition mer än något annat, har alltid skjutit älg med 30-06 Alaska och det har fungerat utmärkt.

Här kan det vara värt att beakta att många tycker att 6.5 mm blir lite klent ibland vid älgjakt, det är givetvis fullt lagligt men ibland kan det krävas något extra skott eller så tar det lite längre tid innan älgen lägger sig.

Jag vill dock minnas att ett älgskötselområde hade gjort en stor undersökning på hur långt älgarna gick efter skott beroende på vilken ammunition som används och de hade ett relativt stort underlag. Dock så var det svårt att riktigt komma fram till någon slutsats. Så slutsatsen i sig är väl att i princip all modern ammunition som är ändamålsenlig fungerar utmärkt.

Övningsskytte

Utan tvekan så bör du köpa dig ett salongsgevär eller kaliber 22LR som det också kallas. Då kostar ammunitionen en bråkdel av vad det gör för en klass 1 älgstudsare.

Ammunitionen till ett salongsgevär kostar ofta runt 1kr per kula och skulle jag rekommendera någon så kör jag med Norma Tactical .22LR High Performance men det finns hur många som helst att välja på.

Om du är på jakt efter ett billigt och riktigt schysst salongsgevär så skulle jag kika på Brno CZ 457 Syntet. Går loss på 5895kr och är ruskigt trevligt!